Welke stemmen heb jij in je?

Dinsdag 30 juli 2019

Wie kent ze niet? Die stemmen in je hoofd die van alles roepen en beweren. ‘Dat kan je toch niet, begin er maar niet aan’, ‘Je moet wel hard en veel werken, want zo hoort het’, ‘Ik sta er zoals altijd weer alleen voor’, ‘Ok, ik ga wel met je mee (en pas me aan)’ en zo nog een duizendtal varianten op deze gedachten. Deze stemmen hebben hele eigen persoonlijkheden en hier kan je via Voice Dialogue hele gesprekken mee voeren. Wie kent de Pleaser, Controleur, Perfectionist nou niet? En als je deze niet zelf heb, dan herken je ze wel bij anderen.
.
We hebben allemaal dus meerdere stemmen. Je kan wel zeggen minimaal een bus vol. En nee, dat betekent niet dat je schizofreen bent . Welke stem zit aan het stuur van jouw bus en welke persoonlijkheid zit achterin? Welke heeft misschien de bus wel helemaal gemist en doet niet meer mee? De zeer aanwezige persoonlijkheden zitten vaak aan of in ieder geval dichtbij het stuur klaar om het over te nemen. Ze zijn vaak heel bekend en kan je zo benoemen.
.
Deze aanwezige stemmen zijn overlevingsmechanismen. En met aanwezig bedoel ik vooral dat je ze heel vaak hoort. Ook door stilte kan een stem toch heel aanwezig zijn. De stemmen ontstaan wanneer een bepaalde onveiligheid gevoeld wordt in je jeugd. Door bepaald gedrag aan te nemen, werd er iets ‘opgelost’ om de veiligheid (van het innerlijk kind) te waarborgen. In latere jaren gaat dat overlevingsmechanisme in de weg zitten en voor problemen zorgen, simpelweg omdat je ouder bent en de situatie niet meer hetzelfde is als vroeger.
.
Eén manier om zo’n aanwezige stem zachter te laten worden is een interview aangaan met deze persoonlijkheid. Je neemt dan zelf die rol helemaal aan en krijgt vragen. ‘Wat vind je eigenlijk van Jikke?’, ‘Wanneer ben je in haar leven gekomen?’, ‘Waar behoed je Jikke voor?’ Dit soort vragen geven veel informatie en vaak ook verassende antwoorden. De interviewer’s houding is super nieuwsgierig en open voor alles wat er is. Niets is te gek. Zó ontdek je waar de stem ontstaan is en waarom. Het resultaat is vaak meer begrip voor dit deel van jezelf, het wordt zachter. Je merkt dat daarna de stem minder aanwezig wordt en je deze niet zo vaak meer hoort.
.
Als de (nu wat minder aanwezige) stem gehoord en gezien is, kan je ontdekken dat deze een tegenhanger heeft. Zo is de Lanterfanter de tegenhanger van de Pusher. Deze tegenhanger heeft eigenschappen van iets waar je naar verlangt en behoefte aan hebt. Deze kan uiteraard ook geïnterviewd worden. Dat helpt om meer balans te krijgen tussen de twee stemmen en je bewust te worden van jouw behoeftes.
.
Het is nooit de bedoeling om volledig afscheid te nemen van zo’n stem waarvan je het gevoel hebt, dat deze je niet meer dient. Deze is er niet voor niets. Deze maakt deel uit van jou en deze afstoten is een vorm van zelfafwijzing. Vaak bezit deze ook jouw talenten en kan het heel handig zijn deze in bepaalde situaties in te zetten. De truc is vooral om bewust te zijn van de persoonlijkheden en te weten wie er aan het stuur zit. Door dat bewustzijn kan je zelf de regie nemen.
.
Welke stemmen heb jij in je? Ik heb in ieder geval de Autonome, Controleur, Pleaser en de Queen of Sabbaticals
.
Wil jij ook eens jouw saboteurs of stemmen laten interviewen? Maak dan een afspraak.
https://www.jixcoaching.nl/buitencoaching/