Op therapeutische basis

Vrijdag 17 mei 2019

Als je in de medische molen zit, dan vult de agenda zich met afspraken in het ziekenhuis. Werkafspraken nemen af. Andere afspraken verdwijnen uit de agenda. Sommige blijven staan, maar dan vrijwel altijd onder voorbehoud. Onder voorbehoud van hoe ik me op die dag voel en wellicht de onderzoeken die tussendoor komen.
.
Iedereen in de omgeving heeft daar alle begrip voor. Dat is één voordeel van kanker, alles wordt direct serieus genomen. Zo vond ik het vorig jaar hilarisch dat vriendinnen met lichte schaamte bekenden dat zij mij als excuus gebruikten om een sollicitatie in te plannen. Werkgevers stellen immers geen vragen als je aangeeft eerder weg te moeten om een vriendin van de chemo op te halen .
.
Alles onder voorbehoud dus. Vanmiddag heb ik een onderzoek en krijg ik meteen de uitslag. Mijn stemming daarna zal een beetje afhankelijk zijn van die uitslag en ook bij opluchting kan er nog een hoop los komen. En dan heb ik afspraken staan dit weekend.
.
“Dan kom je toch op therapeutische basis?”, zei mijn goede wijze vriend Jawi toen de molen net begon te draaien. En zo geschiede en dit is hoe dat voor mij werkt. Morgenavond zitten we aan het water met de groep deelnemers van het TopTraject voor het Levend Water Ritueel. Mocht ik me morgen niet helemaal lekker voelen, dan zou ik inderdaad kunnen kiezen om thuis te blijven. Dat voelt vaak makkelijker. Dan stel ik me even voor hoe ik morgen anders zou door brengen (thuis, binnen, met het Songfestival 🙄😂). Daarmee voel ik duidelijk dat ik mezelf tekort doe. Ik weet dat ik me beter zal voelen met een lading knuffels, mensen om me heen en ook nog wat te doen zoals een vuurtje aanmaken en thee zetten. Dat ik mezelf daar zelfs een kado mee geef…
.
Is het niet gek, dat juist als we elkaar nodig hebben, die neiging ontstaat om onder een deken te kruipen? Morgen kruip ik misschien wel onder een deken, maar dan wel ergens buiten aan het water met een vuurtje erbij.
Op therapeutische basis geeft mij vrijheid waardoor ik me juist verbind.
.
Fijn weekend! 🔥🌕💦